Η καλλιέργεια της Κινόας
Η Κινόα (Chenopodium quinoa) υπήρξε μία από τις κύριες πηγές τροφής των κατοίκων των Άνδεων στη Νότια Αμερική, συμπεριλαμβανομένου και του πανάρχαιου πολιτισμού των Ίνκας.
Η διεθνής αναγνώριση της διατροφικής ποιότητας του φυτού της κινόας από το δυτικό κόσμο, μέσω του FAO, αναζωπύρωσε το ενδιαφέρον καλλιεργητών και ανθρώπων αναμειγμένων στη αγροδιατροφική αλυσίδα του πλανήτη. Η πρώτη ενέργεια για την εισαγωγή μιας καινούργιας καλλιέργειας στα όρια της έκτασης μιας χώρας είναι να αναλυθούν οι δυνατότητες προσαρμογής της και η απόδοσή της υπό τις συγκεκριμένες συνθήκες.
Η κινόα ως κλασσικό Νοτιοαμερικάνικο είδος παρουσιάζει αντοχή σε αβιοτικούς παράγοντες, όπως η αλατότητα και η ξηρασία. Επιπλέον, η εξελικτική πορεία του είδους δημιούργησε μια τεράστια δεξαμενή γονιδίων ικανών να φτιάξουν καινούργιες ποικιλίες, οι οποίες θα ευδοκιμούν και θα αντέχουν σε ένα ευρύ φάσμα συνθηκών.
Το φυτό της κινόας μπορεί να αναπτυχθεί σε μεγάλο εύρος σχετικής υγρασίας, από 40 έως 90%, χωρίς να πληγεί ιδιαίτερα η φυσιολογική του λειτουργία. Ταυτόχρονα, η ικανότητα του φυτού να συγκρατεί νερό στους ιστούς του και ταυτόχρονα να αντλεί νερό εξαιρετικά από το έδαφος, εξαιτίας του πυκνού ριζικού του συστήματος, σημαίνει με απλά λόγια ανθεκτικότητα στην έλλειψη εδαφικού νερού.
Η προσαρμοστικότητα της κινόας είναι αρίστη και στα διάφορα είδη εδαφών. Από τα άγονα, πετρώδη, ξερά, μέχρι τα αμμοπηλώδη εδάφη, όπου παρατηρείται το μέγιστο της απόδοσης, η κινόα είναι ανθεκτική. Η οξύτητα του εδάφους καλλιέργειας που μπορεί να αντέξει το φυτό είναι από πολύ χαμηλή, με pH=9, μέχρι και πολύ υψηλή, με pH=5.
Η κινόα έχει την ικανότητα να αντέξει σε θερμοκρασίες παγετού και μάλιστα για ιδιαίτερα μεγάλο χρονικό διάστημα, υπό τη προυπόθεση ότι στο φυσικό της χώρο επικρατούν ακραία χαμηλές θερμοκρασίες μέχρι και για 8.5 περίπου μήνες! Επίσης, ποικιλίες που προέρχονται από θερμά κλίματα έχουν δείξει καλή προσαρμοστικότητα σε θερμοκρασίες μέχρι και 38 βαθμούς κελσίου.
Η κινόα αντέχει στο να εκτίθεται έντονα στον ήλιο, όμως θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι υπάρχει διαφορά όσον αφορά την ευαισθησία μεταξύ των ποικιλιών.
Αν και μικρές ημέρες σε συνδυασμό με μαλακές δροσερές συνθήκες φαίνεται να οδηγούν σε καλύτερες αποδόσεις, σε γενικές γραμμές η διάρκεια της ημέρας δεν αποτελεί εμπόδιο για εγκατάσταση της φυτείας σε περιοχές με μεγάλη έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία.
Τέλος, άξια προσοχής είναι η δυνατότητα καλλιέργειας του φυτού τόσο σε ορεινές, όσο και σε παραθαλάσσιες περιοχές.
πηγή: ecotimes.gr