Ρόδι: Η καλλιέργεια της ροδιάς στην Ελλάδα
Ημερομηνία Δημοσίευσης Τρίτη 11 Νοεμβρίου 2014
Γράφει ο Χρήστος Ν. Πάσχος
Έχει 7 χρόνια όπου η παραγωγή της ροδιάς έχει κάνει άλματα προόδουστην Ελλάδα τόσο για τους μικρούς όσο και για τους μεγάλους καλλιεργητές. Υπολογίζεται ότι η φετινή παραγωγή ροδιών θα είναι πάνω από 1500 τόνους με τη τιμή του να προσεγγίζεται περίπου στο 1 ευρώ το κιλό. Βέβαια η οικονομική κρίση επηρεάζει τη τιμή του προϊόντος στην Ελληνική αγορά. Πάντως η πορεία των στοιχείων για το ρόδι τόσο στη ντόπια όσο και στη ξένη αγορά δείχνει ότι έχει μεγάλες δυνατότητες. Επειδή το ρόδι είναι ιδιαίτερης θρεπτικής αξίας, οι Ευρωπαίοι καταναλωτές έχουν αρχίσει και το ζητάνε σε μεγάλους αριθμούς. Έτσι και οι βιομηχανίες τροφίμων βγάζουν συνεχώς νέα προϊόντα στην αγορά με βάση το ρόδι.
Έτσι λόγω της δυνατότητας μεγάλων ποσοτήτων εξαγωγής, τα ρόδια προβάλλονται πλέον ως διέξοδο στα προβλήματα του Έλληνα αγρότη. Οι περισσότερες περιοχές της Ελλάδας λόγω του κλίματος είναι από τις πιο κατάλληλες περιοχές για καλλιέργεια της ροδιάς και για αυτό υπάρχει τεράστιο ενδιαφέρον.
Πάντως πέρσι το χειμώνα υπήρξαν ολοκληρωτικές καταστροφές στη καλλιέργεια της ροδιάς σε 3 περιοχές, στην Άρτα, στις Σέρρες, και στηνΑχαΐα. Πιο συγκεκριμένα η καταστροφή στη Μακεδονία έφτασε το 90%.
Πάντως παρ’ όλες αυτές τις καταστροφές, υπάρχει πολύ μεγάλη αισιοδοξία ότι αν οι καταστροφές δεν εξαφανιστούν, τότε τουλάχιστον θα μειωθούν αφού ακόμη υπάρχει απειρία σε πολλούς καλλιεργητές ροδιάς εξαιτίας του ότι είναι ένα πολύ καινούργιο είδος καλλιέργειας.
πηγή: ecotimes.gr
Copyright c-paschos.gr